Het Openluchtmuseum in Schoonoord

Het openluchtmuseum in Schoonoord is een unieke plek waar bezoekers kunnen ervaren hoe het leven in een veenkolonie er vroeger uitzag. Het park is verdeeld in verschillende gebieden, elk met een eigen thema, waaronder een oud dorp, een veenafgraving, een turfveenderij en een stoommachinegebouw. Het museum is educatief en interactief, waardoor het ook voor kinderen interessant is.

Eenmaal aangekomen bij het Veenpark zijn er verschillende activiteiten te doen. Bezoekers kunnen een ritje maken in een oude tram, een rondvaart maken over de veenplas, of zelf de handen uit de mouwen steken en helpen bij het turfsteken. Ook zijn er regelmatig evenementen en activiteiten georganiseerd, zoals optredens van shantykoren en ambachtelijke markten.

Het openluchtmuseum biedt een unieke ervaring voor jong en oud en is een must-visit voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de veenkoloniën in Nederland. Met de vele mogelijkheden om het park te bereiken vanaf Boscamping Appelscha, is het een leuke en educatieve dagtrip voor het hele gezin.

Er zijn verschillende manieren om het Veenpark te bereiken vanaf Boscamping Appelscha. Met de auto is het ongeveer 30 minuten rijden. Er is een parkeerplaats bij het museum waar bezoekers hun auto kunnen parkeren. Ook is het mogelijk om met het openbaar vervoer te reizen. Er rijdt een bus vanaf Appelscha naar Emmen, waar overgestapt kan worden op een bus naar het Veenpark. Voor de fanatiekeling is deze route (37km) natuurlijk ook gewoon te overbruggen op de fiets!